Om VD

Kunskaper & Meriter

Om mig
Kunskap
Arbetsplatser

Hej!

Jag heter Jens Törnell och föddes 1979 i den lilla staden Västervik. Nu bor jag i Kalmar ihop med min sambo och mina två barn.

Som person är jag driven, nyfiken och kreativ. Jag trivs bäst med att ta eget ansvar. Om jag arbetar i grupp tycker jag att det är viktigt att varje person har ett tydligt avgränsat ansvarsområde.

Jag är en lugn person som sätter kvalité framför kvantitét. Jobbar man rätt från början kan man spara tid i längden.

Eftersom jag nu har en familj med sambo och två barn, så går all fritid åt till dem. Intressen som fotografering och musik får vänta några år. Samtidigt arbetar jag nu heltid på Devonera vilket jag trivs jättebra med.

Utanför arbetet intresserar jag mig även för politik, film, vetenskap, filosofi och styrketräning.

HTML & CSS

HTML

För att kunna skapa webbplatser krävs kunskap inom HTML, så det var det första jag lärde mig. Ett tag övergick det till XHTML, men sedan tillbaka till HTML igen. Jag använde HTML första gången redan 1995, men det har hänt enormt mycket sedan dess.

XML

Det här är ett språk jag stött på väldigt ofta men inte riktigt fördjupat mig i. Jag använder XML mest för att skapa webbplatskartor som Google kan använda för att eventuellt hitta sidorna på webbplatsen snabbare.

CSS

Under åren som gått har CSS utvecklats enormt. Jag har följt utvecklingen i mer än 10 år och är nyfiken på de nyheter som kommer.

Less & Sass

Eftersom CSS inte innehåller allt, kan man behöva ett språk som kompileras till CSS. Det första jag lärde mig var Less, men då det i vissa fall var buggigt gick jag över till Sass.

Javascript

Vanilla

År 2004 använde jag JavaScript för första gången, men språket har förändrats enormt sedan dess. Språket på den tiden var inte så utvecklat och därför gick jag över till jQuery. Nu för tiden kan språket användas likt jQuery, vilket gör att jag återigen gått tillbaka till vanilla JavaScript.

Jag har gjort några plugins i JavaScript som jag lagt på Github, exempelvis tabbis.js. Det krävs något mer kod i jämförelse mot att använda jQuery, men samtidigt blir det oberoende av ett bibliotek för att fungera.

jQuery

Som jag skrev i tidigare stycket så gick jag över till jQuery då JavaScript inte var så väl utvecklat. I flera år har jag arbetat med biblioteket men på senare tid har jag dock börjat använda mer vanilla JavaScript då det blivit bättre.

Vue

På senare tid har jag börjat prova på Vue som är ett relativt nytt ramverk. Fortfarande är jag ingen expert på det, men jag har använt det sparsamt på en del webbplatser exempelvis NallePresent.

JSON

När man arbetar med ett API, så är det ofta av typen REST och formatet JSON. Både JavaScript och PHP har bra stöd för JSON och jag har arbetat mycket mot olika typer av extern data där JSON ofta används.

Gulp

Verktyget Gulp kan användas för att göra olika typer av körningar. Jag använder det för att minifiera JavaScript och CSS, men också för att slå ihop flera filer till en enda. För att kunna köra Gulp krävs NodeJS. All kod till Gulp skrivs i JavaScript.

Språk för server och databas

PHP

Det serverskriptspråk jag alltid använder är PHP. Det har jag använt professionellt sedan 2007. Då jag läste ASP och JavaScript på högskolan var det ganska lätt att på fritiden lära mig PHP eftersom språken har många likheter.

MySql

Jag använder databasen MySql och då krävs att man kan SQL-satser. Första gången jag använde en databas var år 2005, men jag började med MySQL först år 2007.

Java, C# & ASP

På högskolan gick jag kurser inom Java, C# och ASP. Kurserna var för korta för att jag skulle hinna bli riktigt bra på något av dem. Det gav iallafall en förståelse för programmering, vilket gjort det lättare för mig att lära mig PHP.

Yaml

Det här språket var svårt att kategorisera, men då jag använder Yaml i Kirby på server-sidan, så placerar jag det här. Redan då jag arbetade på MediaAnalys år 2008 kom jag i kontakt med språket för första gången. Det liknar JSON men är lättare att läsa för människor.

CSV

Eftersom jag använder CSV på server-sidan får det vara med här. CSV är ett litet format till storleken och det har vissa fördelar vid inläsning mot JSON, exempelvis att man inte behöver läsa in hela filen på en gång innan man tar hand om datan.

Bildredigering

Photoshop

Jag har arbetat i många år i Adobe Photoshop. Främst är det mockups till webbplatser, men jag har även jobbat med redigering av foton.

Affinity Photo

Adobe tar relativt mycket betalt för Photoshop och tar dessutom betalt varje månad. Då jag inte trivs med prenumerationsmodellen, har jag valt att byta program. Nu använder jag istället Affinity Photo. Det är ett program som på många sätt är väldigt likt Photoshop. På flera sätt fungerar det till och med bättre. För en låg engångskostnad får man en licens som fungerar hur länge som helst.

CMS

WordPress

När jag började jobba på E-mind 2007 mötte jag WordPress för första gången. Jag tyckte det var ett fantastiskt CMS då det var så enkelt att lära sig. Jag arbetade i WordPress i över 10 år och byggde webbplatser, teman och plugin.

På WordPress finns min profil jenst. Jag har inte varit aktiv på flera år, så allt visas inte på grund av inaktivitet. Det plugin som laddats ner flest gånger är WP Page Numbers som laddats ner över 200 000 gånger. Det har bland annat används av WordPress crew på wordpress.org under flera år. Mitt första och enda tema jag släppt publikt är Dice.

Kirby

Efter att ha använt WordPress i många år började jag se brister med det. Plötsligt kändes WordPress som ett stort monster.

Jag började kika på andra CMS och fann Kirby CMS som jag nu använder dagligen. Det innehåller ingenting onödigt. Det använder inte ens en databas (om man inte vill) och har en väldigt smart architektur. Kirby kostar pengar per domän, men det är det värt. Just nu driver jag Kirby Plugins som i skrivande stund har över 200 stjärnor på Github.

Övrigt

Webbutveckling

De förmågor jag skrivit om ovan har använts till att skapa webbplatser åt mig själv och åt kunder. Under åren har jag arbetat i Joomla, WordPress och Kirby.

Sökmotoroptimering

Jag arbetade på MediaAnalys och Viva Media i över 10 år och under de första åren arbetade jag uteslutande med sökmotoroptimering. Det innebar att man fick hacka alla möjliga CMS och ehandels-system för att koda in olika typer av SEO-anpassningar.

Handledare på datortek

År 2006 var jag handledare på datorteket i Kalmar. Det var mer utvecklande än vad man kanske kan tro. Det handlade om att lära sig vad man skulle lära ut, skapa pedagogiskt utbildningsmaterial samt agera lärare åt olika klasser. Jag undervisade i Excel, Word, Powerpoint samt grundläggande datorkunskap.

Hobbys

Fotografering

Jag är intresserad av fotografering, mest som hobby. Tidigare la jag upp en del foton på Deviantart där jag heter JTphoto. Just nu räcker inte tiden till för foto-intresset.

Lunarstorm

När jag var yngre var jag mycket aktiv på den svenska communityn Lunarstorm. Där startade jag en klubb som var en av sveriges största. Den hade över 20.000 medlemmar och inriktade sig på designen av den presentations-sida man hade på Lunarstorm.

Musik

För ett antal år sedan gjorde jag musik i FL Studio. Det var endast en hobby. En del av musiken finns på Youtube.

Webbrelaterade företag

E-mind

2007

Min roll var webbdesigner, främst för e-handel och OsCommerce men även WordPress och Joomla.

MediaAnalys

2007-2016

I början arbetade jag som SEO-tekniker och sökmotoroptimerade kunders webbplatser. Med tiden övergick jag till att utföra webbproduktioner men också interna projekt.

Internetavdelningen

2014-2015

Jag arbetade med att bygga kunders webbplatser i WordPress, men också att utveckla olika typer av plugins.

Viva Media

2014-2015

MediaAnalys slogs ihop med två andra bolag och bildade Viva Media. Min roll var lik den tidigare men eftersom jag gick ner i tid på grund av övergången till Devonera så hanterade jag inte längre några kunder. Istället utvecklade jag interna projekt.

Egna företag

Webblayout Opius

2011-2015

Innan jag startade Devonera AB hade jag en enskild firma som hette Webblayout Opius. Jag arbetade på samma sätt med den skillnaden att jag då tog mig an fler uppdrag inom webbproduktion än vad jag gör nu.

Devonera

2016-

Egentligen är Devonera i grunden samma företag som Webblayout Opius. Företaget växte och därför gjordes det om till ett aktiebolag med ett nytt namn.